In practica obstetricala, examenul ecografic de rutina – in cazul evolutiei normale a sarcinii – este indicat la anumite varste gestationale.
Prima ecografie se practica in jurul varstei de 7 saptamani si are rolul de a confirma sarcina, de a exclude o sarcina patologica (sarcina ectopica, molara etc), de a diagnostica o eventuala sarcina multipla, de a confirma viabilitatea sarcinii si de a stabili corect data probabila a nasterii.
A doua ecografie se practica la 12-14 saptamani pentru masurarea translucentei nucale si evaluarea osului nazal, in cadrul screening-ului pentru depistarea sindromului Down.
Ce de-a treia examinare ecografica are loc la 18-22 saptamani de gestatie – ata-numita ecografie de morfologie fetala – care urmareste prezenta sau absenta malformatiilor fetale, apreciaza cresterea si dimensiunile fatului, prezenta unor eventuale anomalii ale anexelor fetale si stabileste sexul fatului.
A patra ecografie se efectueaza la 34-36 saptamani si evalueaza marimea si greutatea fatului, pozitia si gradul de maturitate ale placentei, prezentatia fatului si eventuale semne de suferinta fetala.
Filed under: Totul despre sarcina ta | Tagged: Alimentatia copilului, bebelusul, jurnal de sarcina, sarcina |
Lasă un răspuns