Când sensibilitatea la gluten devine periculoasă


Între sensibilitatea la gluten a unei gravide şi riscul de schizofrenie al copilului ce urmează a veni pe lume există o legătură, arată un studiu recent.Oamenii de ştiinţă de la Institutul Karolinska şi Centrul John Hopkins au ajuns la concluzia că bebeluşii născuţi de femei cu un nivel mare de anticorpi în ceea ce priveşte glutenul – asta însemnând că aveau o sensibilitate vizavi de acesta – prezentau un risc aproape dublu de a suferi de boli precum schizofrenia.

Analiza nu vine decât să confirme grija pe care o femeie gravidă trebuie să o aibă vizavi de alimentaţie şi efectele acesteia pe termen lung. în cadrul studiului s-au analizat mostre de sânge şi au fost monitorizaţi bebeluşii născuţi între 1975 – 1985 în Suedia.

S-a dovedit că un nivel mare de anticorpi de tipul IgG, găsiţi în organismul copilului trădează sensibilitatea mamei la gluten. Asta pentru că aceşti anticorpi traversează placenta, trecând în corpul fetusului pentru a-i conferi imunitate.

Totuşi, au ţinut specialiştii să menţioneze, sensibilitatea mamei la gluten nu este cauza schizofreniei copilului, între cele două existând doar o legătură, nu şi o relaţie de cauzalitate. Potrivit specialiştilor de la Clinica Mayo, posibili factori de risc pentru schizofrenie sunt antecedentele în familie, măcar un părinte în vârstă, expunerea la virusuri şi toxine în viata intrauterină, expunerea la situaţii stresante.

 

Lasă un comentariu