Afectiuni respiratorii in sarcina


Aparatul respirator sufera modificari importante adaptative pe parcursul sarcinii, cu scopul de a realiza o buna oxigenare a mamei si a bebelusului. Afectiunile pulmonare acute complica cel mai frecvent sarcina si pot fi tratate cu succes atat pentru femeia insracinata cat si pentru fat. Sarcina este bine tolerata de femeile care au boli respiratorii preexistente, chiar cu insuficienta respiratorie dar de grad minor.

1. PNEUMOPATIILE ACUTE

Pneumoniile au o incidenta de aproximativ 1‰ sarcini. Debutul este caracterizat prin durere toracica, febra inalta si tuse productiva.Provenienta poate fi virala sau bacteriana, fiind greu de stabilit cu claritate agentul incriminat. Femeile insarcinate cu pneumopatie acuta necesita spitalizare cu monitorizare corecta a bolii/sarcinii si tratament adecvat.

2. ASTMUL BRONSIC

Nu are o influenta semnificativa asupra sarcinii sau prognosticului viitorului bebelus, din contra, se descrie chiar o ameliorare a simptomatologiei pulmonare. Tratamentul crizei de astm bronsic nu prezinta particularitati la gravid.

3. TUBERCULOZA PULMONARA

Asocierea sarcina-tuberculoza pulmonara este tot mai rara in tarile cu nivel economic crescut, ramanand o patologie a tarilor subdezvoltate.

In tara noastra, dupa o scadere semnificativa a incidentei tuberculozei, se remarca in ultimii ani o incidenta in crestere. Infectia fatului se produce rar, in special pe cale hematogena. Sarcina evolueaza de obicei fara particularitǎţi

Nou-nascutul trebuie izolat de mama dupa nastere in cazul culturii bacilare din sputa pozitive. In aceste conditii, dupa nastere este obligatorie  ca viitoarea  mama  sa nu alapteze.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: