Sarcinile gemelare


Există două feluri de sarcină multiplă: sarcina monozigotă (un singur ou) şi sarcina dizigotă (două ouă), aceasta din urmă reprezentând 30% din sarcinile gemelare şi 3 naşteri din 1000.

În sarcina dizigotă sau pluriovulară, copiii rezultă din fecundaţia a două sau mai multe ovule de către spermatozoizi diferiţi. Copiii pot fi de acelaşi sex sau de sexe diferite. Ei se aseamănă, dar nu mai mult decât fraţii şi surorile născute la date diferite.

În sarcina monozigotă sau monoovulară, copiii rezultă din fecundaţia de către un spermatozoid a unui singur ovul, care se divide. Aceşti copii sunt întotdeauna de acelaşi sex, sunt identici din punct de vedere morfologic, fiziologic şi genetic. Sângele lor are aceleaşi caracteristici.

Procentul de naşteri premature şi de mortalitate perinatală este mai ridicat în caz de sarcină multiplă. Acest risc este redus prin luarea în supraveghere precoce a sarcinii într-un centru specializat. O sarcină multiplă necesită o supraveghere crescută, odihnă şi o încetare a lucrului mai devreme decât în cazul unei sarcini obişnuite.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: