Stii sa interpretezi miscarile fatului?


Nu conteaza ca esti la prima sarcina sau la a patra, miscarile fetale sunt cele mai emotionante si placute momente din timpul sarcinii. Se spune ca durerile nasterii si problemele se uita, dar niciodata nu vei uita senzatiile incredibile pe care le ai atunci cand iti simti puiul miscandu-se in burta.

Miscarile copilului nu sunt deloc delicate. Nu lipsesc pumnii si loviturile din picioare, o sa-l simti cum se roteste in uter, cum se sperie, tresare si sughite. Activitatea copilului in uter este unul din cele mai importante semne ca acesta este sanatos. Viitoarea mama simte asta din miscarile copilului. Miscarile viguroase indica o sarcina care evolueaza normal.

Primele miscari fetale apar in jurul celei de a opta saptamani de sarcina, dar sunt prea delicate pentru a puitea fi percepute de mama. Mama simte puiul in jurul intervalului 16-18 saptamani. Uneori mai devreme, dar este pana la urma o chestiune care tine de capacitatea fiecaruia de a interpreta si de a intelege. La a doua sarcina mama reuseste sa-si simta copilul mult mai devreme pentru ca stie despre ce este vorba.

Prima senzatie simtita de mama este aceea a unui fluture. O usoara vibratie ca un fluturas in burtica. Din momentul in care ai reusit sa le percepi prima data miscarile copilului tau, ai sa poti sesiza evolutia acestora. Cu fiecare zi care trece acestea vor fi din ce in ce mai perceptibile si mai puternice.

Incepand din luna a cincea de sarcina oricine pune mana pe abdomenul tau o sa-l poata simti. Miscarile copilului sunt puternice. Din a sasea luna miscarile puiului devin vizibile. Burta ta o sa aiba amprenta piciorului, a mainii si alte dovezi ca fatul este sanatos si creste. Pana in luna a saptea daca piciorul sau mana copilului atinge peretele uterului, in mod reflex, fatul o sa loveasca… de aici senzatia ca puiul tau face antrenamente de box.

Deosebite sunt miscarile repetate si sacadate provocate de sughit. Sunt normale si fac parte din procesul de evolutie a sistemului respirator. O sa simti si momentele in care copilul tresare, la un zgomot sau la lumina puternica. Este dovada ca micutul aude si vede. Daca in luna a saptea de sarcina aduci aproape de burta o sursa de lumina puternica ai sa simti reactia copilului, care in mod reflex o sa intoarca capul, brusc, spre lumina care se filtreaza prin piele si musculatura uterului. La fel si in cazul zgomotelor. Un sunet puternic il va face sa tresara dar asta este dovada clara a faptului ca micutul aude. Reactiile apar abia spre finele lunii a saptea, inceputul lunii a opta.

Spre finalul sarcinii miscarile devin mai putin ample, pentru ca micutul nu mai are loc sa se miste. Dar chiar si asa trebuie sa-l simti cel putin o data in fiecare ora, scrie

Miscariele fetale sunt o cale incredibila de comunicare intre fat si parintii sai. Trebuie sa profiti din plin de toata bucuria pe care o aduce.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: