Cum papa in burtica?


Cu siguranta ca te intrebi cum se hraneste puiul tau in burtica. Esti curioasa, nu-i asa?!
Ei bine, din luna a IV-a placenta este cea care asigura fatului in totalitate nutritia.
Ce este placenta? Este o formatiune rotunda, avand grosimea de 2-3 cm, strabatuta de un sistem vascular foarte complex, care se implanteaza ca niste radacini adanci si bine fixate in mucoasa uterului. Sangele arterial al mamei trece din mucoasa uterului in aceste radacini si de aici in capilarele placentei. Nu exista nicio legatura directa intre sangele mamei si cel al copilului. Metabolismul se realizeaza prin intermediul placentei.
Vasele capilare (de calibru foarte mic) din radacinile placentei se unesc in vase din ce in ce mai mari, pana ce realizeaza vena ombilicala. Sangele consumat se aduna in cele doua artere ombilicale si de aici in placenta, unde se incarca din nou cu substante nutritive si cu oxigen pe care le aduce fatului in dezvoltare.
Produsele reziduale care se formeaza in timpul constructiei noului organism sunt eliminate prin placenta (prin peretii radacinilor acesteia) in sangele venos al mamei. Acesta il elimina prin scaun, urina si transpiratie. Mama va elimina deci in afara de propriile sale produse reziduale si pe cele ale fatului. Va dati seama deci cat de solicitate sunt organele de excretie (rinichii si organele urinare) ale viitoarei mame…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: