1. Salata aromata
Ingrediente: 200 gr. branza telemea de vaca, 1 varza rosie mica, 2 rosii, 1 salata verde, 1 ceapa de apa, 150 gr. masline, 2 felii de paine, 50 gr. unt. Pentru sos: 4 linguri de zeama de lamaie, 2 linguri cu zeama de portocala, 4 linguri cu ulei de masline, 2 lingurite cu miere de albine, sare.
Mod de preparare: Toaca varza si ceapa fideluta. Amesteca-le si lasa-le deoparte 5-10 minute, sa se intrepatrunda gusturile. Intre timp, taie feliile de paine in cubulete mici si prajeste-le in unt incins, pana se rumenesc usor. Taie branza telemea de vaca in cubulete. Tapeteaza marginile unui castron cu frunze de salata verde, toarna amestecul de varza si ceapa. Pune intr-un borcan uleiul, mierea, zeama de lamaie si de portocala, putina sare. Inchide borcanul si agita energic. Toarna sosul peste salata, pune pe deasupra maslinele, crutoanele si rosiile taiate cubulete. Serveste salata imediat, ca fel de mancare principal sau garnitura la un gratar de pui.
Pofta buna!
2. Salata cu legume de vara
Ingrediente: 500g cartofi, 200g morcovi, ceapa verde, usturoi verde, 100g fasole verde, castraveti verzi, 1 ardei gras, 3 rosii, sos vinegreta.
Mod de preparare: Cartofii ii fierbi intr-o oala cu tot cu coaja. Separat fierbi un pic fasolea verde congelata (max 10 minute in putina apa sau o pui la aburi). Intr-un bol de salata pui morcovii rasi, castravetii, rosiile, ardeii, ceapa si usturoiul verde le tai felii subtiri. Adaugi si cartofii taiati cubulete si iapoi fasolea verde. Amesteci la sfarsit cu sos vinegreta. Daca doresti poti adaugi si cateva cubulete de branza sau cascaval.
Preparare sos vinegreta: 60 ml ulei, 30 ml otet de mere, sare, verdeata si sare.
3. Salata cu sunca si cruditati
Ingrediente: 1 salata verde mica, 1 telina mica, 1-2 morcovi, 1 mar verde, 1 castravete, 3-4 felii de sunca, 1 ou fiert tare, 1-2 linguri maioneza facuta in casa (optional), sare, piper.
Mod de preparare: Se spala legumele bine, apoi se rupe salata fasiute.
Telina, morcovul, marul si castravetele se dau pe razatoarea mare.
Sunca se taie si ea faliute, oul deasemeni.
Se pun toate legumele si sunca intr-un bol impreuna cu maioneza, sarea si piperul, apoi se amesteca bine.
Este o salata usoara, iar datorita marului si castravetelui este si racoritoare. Trebuie consumata imediat.
4. Ketchup de la Buni
Ingrediente: 3 kg. rosii, 10 cepe, 10 gogosari, 10 mere, 1 linguri otet, foi de dafin, piper, 200 gr. zahar brun, 3 linguri sare, 3 catei usturoi.
Mod de preparare: Rosiile, ceapa curatata, gogosarii si merele le tai in sferturi si le fierbi cu celelalte ingrediente pana se inmoaie bine.
Ia-le de pe foc, lasa-le la racit si apoi da-le prin masina de rosii de cateva ori. Mai puine-le la fiert inca 15 minute. Pune sucul in sticle sau borcane si capseaza-le. Mai fierbe-le in jur de 15 minute (se pun borcanele sau sticlele intr-o oala mare se adauga apa pana la jumatatea lor. Se da in fiert si se lasa 15 minute sa fiarba la foc mic), dupa care acopera-le bine pana a doua zi.
Ies cam 10 borcane de 400 ml.
5. Maioneza de la Buni
Ingrediente: 1 galbenus fiert tare, 1 galbenus crud, ulei de masline si 150 gr. samantana, putina zeama de lamaie.
Mod de preparare: Galbenusul fiert tare il zdrobesti cu furculita adaugand galbenusul crud. Amesteca incet intr-o singura directie si adauga ulei cate putin. Daca se taie poti folosi un pic de zeama de lamaie si amesteci in continuare. Cand ai obtinut cantitatea dorita, adaugi smantana, zeama de lamaie si amesteci. Smantana se toarna optional in maioneza, aceasta ii taie din gustul gretos.
6. Mustar de la Buni
Ingrediente: 40-50 gr. boabe (seminte) de mustar, zeama de la o lamaie, sare dupa gust.
Mod de preparare: Boabele de mustar le macini in rasnita pana devin pulbere. Faina astfel obtinuta o freci, precum maioneza, cu ulei. Adauga apa si cateva picaturi de zeama de lamaie. Operatiunea de frecare dureaza pana ce preparatul capata consistenta unei maioneze mai groase.
7. Otet de mere de la Buni
Ingrediente: 3 kg. mere, 3 l. apa calda, 300 gr. miere de albine, 30 gr. drojdie proaspata.
Mod de preparare: Zdrobeste merele, cu tot cu cotor. Inlatura doar partile stricate. Pune merele intr-un borcan de 10 litri, adauga drojdia si toarna apa calda peste ele. Asaza borcanul intr-un loc intunecos, (23-28 grade), acoperit doar cu tifon. Amesteca de 2 ori pe zi. Dupa 2 saptamani, cand merele s-au macerat si cand miroase a otet, strecoara-le printr-un tifon asezat in strecuratoarea de paste si stoarce-le (nu le lasa doar sa se scurga), iar zeama obtinuta toarn-o in acelasi borcan, curat. Peste zeama adauga mierea de albine, amesteca pana se omogenizeaza si lasa iar la fermentat in loc calduros si intunecat (se pune borcanul intr-o cutie de carton si se poate tine in bucatarie langa calorifer), pana se formeaza o pelicula foarte groasa deasupra, care este o ciuperca si pe care o indepartezi cand otetul este limpede si frumos. In timpul fermentatiei acopera borcanul cu tifon si nu mai umbla la el pana cand se limpezeste si scoti ciuperca.
La final toarna-l in sticle cu capace cu filet, inchide-le bine si pastreaza-le la rece, in camara.
In total, 10-15 zile in prima faza si inca 40 de zile a doua faza, inseamna ca-n 7 saptamani ai otetul de casa gata.
8. Rosii umplute cu branza
Ingrediente: 600 g rosii (10 buc.), 150 g branza de vaci, 150 g telemea, 100 g unt, 50 g marar, 100 g salata verde.
Mod de preparare: Rosiile le cureti, le speli, le tai capacul, si apoi le scobesti cu lingura si le lasi sa se scurga de zeama.
Mararul il cureti, il speli bine, il zvanti si apoi il tai marunt. Salata verde se curata, se spala si se scurge. Branzeturile le treci prin razatoarea deasa si le amesteci cu untul frecat spuma si cu mararul. Se freaca compozitia pana se omogenizeaza bine. Incepi sa umpli rosiile si le asezi pe un platou prevazut cu salata verde. Rosiile se pot umple si cu salata de vinete.
9. Salata cu rosii si ciuperci
Ingrediente: 250 gr. ciuperci, 4 rosii, 1 ceapa dulce, 1 lingura ulei de masline, 1 lingura zeama de lamaie, 1 pahar de iaurt, 1 lingurita de miere, un praf de sare.
Mod de preparare: Ciupercile, rosiile si ceapa se spala si se taie in felii sau cubulete. Se pregateste sosul din ulei, suc de lamaie, iaurt si miere. Legumele se pun intr-un bol, peste care se adauga sosul si sarea. Se amesteca bine totul si se lasa la rece pentru cateva minute.
Ingrediente: 1 kg. cartofi (rosii si albi), 1 legatura patrunjel, 5 linguri maioneza de la Buni, 3 linguri iaurt, branza de vaci (optional), un praf de sare, piper.
Mod de preparare: Spala cartofii si pune-i la fiert. Cand s-au fiert, curata-i de coaja si taie-i in cuburi potrivite ca marime. Pune cartofii intr-un bol. Intr-un castron amesteca maioneza, iaurtul si branza de vaci. Adauga pasta obtinuta peste cartofi in bol. Amesteca usor ca sa nu se sfarame cartofii si asezoneaza cu sare si piper. La final presara patrunjel proaspat tocat peste salata. Lasa salata la rece pentru aproximativ 30 minute dupa care poti sa o servesti.
11. Salata de conopida cu mere
Ingrediente: 250 gr. conopida, 2 mere mici, 70 gr. nuca de cocos rasa. Pentru sos: 3 linguri smantana, 2 linguri de smantana acra, 2 linguri branza de vaci, 1 lingurita miere, un praf de sare.
Mod de preparare: Conopida si merele le cureti, le speli si le dai pe razatoare (daca preferi, poti rupe conopida in mici buchetele). Le pui intr-un bol, impreuna cu nuca de cocos. Amesteca ingredientele pentru sos. Cand s-au omogenizat bine, le adaugi in bol. Amesteci toate ingredientele. Cand este gata, pune salata la rece pentru o ora.
12. Salata de vara cu telemea
Ingrediente: Castraveti 200 gr., rosii 400 gr., ardei 100 gr., ceapa 100 gr., masline fara samburi 75 gr., telemea 150 gr., ulei de masline, patrunjel, suc de lamaie.
Mod de preparare: Legumele se curata, se spala, se taie felii si se pun intr-un castron. Telemeaua se taie in cubulete si se pune peste legume. Se amesteca totul cu maslinele intregi sau taiate pe jumatate. Se asezoneaza cu ulei, zeama de lamaie si sare (numai daca mai este necesar). Se garniseste cu frunze de patrunjel si se serveste dupa 15-20 minute de la preparare.
13. Salata de porumb
Ingrediente: 1 conserva cu boabe de porumb sau boabe fierte de porumb, sos de mustar.
Mod de preparare: Prepararea si ingredientele sosului de mustar: 1 lingura de otet de mere, 1 lingura de mustar facut de Buni , sare, la care adaugi treptat cate putin ulei. Boabele fierte de porumb le amesteci cu sosul de mustar sau cu maioneza facuta de Buni . La sfarsit garnisesti salata cu patrunjel verde tocat, frunze de salata verde si feliile de rosii. La aceasta salata poti folosi si maioneza dietetica.
14. Salata din pui cu avocado
Ingrediente: 1 avocado, 1 andiva, 1 piept de pui, 1 ceapa, 80g mazare fiarta, 1 portocala, 1 morcov, 1 telina, 2 linguri cu smantana, 80g maioneza de casa, 2 oua fierte, sare, piper.
Mod de preparare: Pieptul de pui pune-l la fiert in apa cu un praf de sare. Dupa ce a fiert, lasa-l sa se raceasca si taie-l fasii. Separat, taie ceapa, ouale fierte, morcovul, telina si avocado cubulete, iar frunzele de andiva fasii. Intr-un castron maricel, amesteca, pieptul de pui cu ceapa, ouale, avocado, fasiile de andiva, mazarea fiarta, morcovul, telina si portocala. Adauga smantana amestecata bine cu maioneza facuta in casa, condimenteaza dupa gust cu sare si piper.
15. Salata de pui
Ingrediente: 1 piept de pui fript (sau fiert), 1 ceapa rosie, 2 castraveti murati, 1 ardei, 3 cartofi fierti, 1 salata verde (mica), cateva masline negre, sare, piper, otet, ulei de masline, optional maioneza facuta in casa.
Mod de preparare: Se taie bucatele mici toate ingredientele si se aseaza intr-un castron mare. Salata se lasa deoparte.
Se adauga sare, piper, 1 lingura de oţet, 3 linguri de ulei si maioneza (depinde de gustul fiecaruia).
Se amesteca bine totul, dupa care se adauga si salata taiata fasii. Se mai amesteca iar putin totul si se pune la rece.
Dupa 15-20 de minute salata este numai buna de mancat.
Filed under: Retete sanatoase |
Lasă un răspuns