Mancaruri cu legume


1. Cartofi frantuzesti

Ingrediente: 700-800 gr. cartofi, 4 oua, 200-300 ml. smantana, 50 gr. unt, 30 gr. pesmet, un praf de sare.

Mod de preparare: Cartofii bine spalati si necuratati de coaja, ii fierbi acoperiti circa 30 min in apa. In apa, pune o lingurita de sare ca sa nu se zdrobeasca cartoful. Dupa ce s-au fiert, ii tai in felii potrivite.
Ouale le pui la fiert cu putina sare, dupa ce s-au fiert le curati de coaja.
Separat intr-un vas de 1l, uns bine cu unt, vei pune jumatate din cantitatea de cartofi, pune si 2 oua taiate felii, presara o jumatate de lingurita de sare fina. Apoi adauga si jumatatea cealalta de cartofi, oua si sare.
Pe deasupra, torna jumatate din cantitatea de smantana, pesmetul care a fost infierbintat un minut in unt.
Preparatul il introduci la cuptor cu 15 min inainte de servire. Dupa ce ai scos preparatul din cuptor, torni restul de smantana. Se serveste ca felul intai sau ca felul doi, asociat cu salata verde sau cu alte salate. Poti servi si drept garnitura la fripturi calde. Un deliciu.

Timp de preparare: 25 – 30 minute

Timp de fierbere: 20 minute

Portii: 5 – 6 portii

Pofta buna!


2. Ardei umpluti cu orez

Ingrediente: 5-6 ardei grasi, 250g orez, 1-2 cepe, 2 morcovi, 3 rosii, 50 g telina, 1 legatura marar si patrunjel, 50 ml bulion, ulei de masline, un praf de sare, un praf de piper.

Mod de preparare: Mai intai scoti cotoarele ardeilor si ii scuturi bine de seminte.
Intr-o tigaie pune 2 linguri de ulei si inabuse fara a le praji, cu putina apa, ceapa tocata, rosiile curatate de pielita si tocate, telina si morcovii rasi pe razatoare. Apoi adauga orezul, sarea, piperul si lasa pana scade zeama, adaugand verdeata tocata eventual. Omogenizeaza bine compozitia.
Umple ardeii cu compozitia rezultata si pune-i intr-o cratita in picioare. Apoi, toarna apa fiarta, cat sa-i acopere cu 5-6 cm. Pune-i sa fiarba la foc mic, cu capac aproximativ 20 minute, dupa care adauga sosul de rosii desfacut in putina apa. Apoi, lasa-i sa mai fiarba inca 15 minute.

Timp de preparare: 15 – 20 minute

Timp de fierbere: 30 – 35 minute

Portii: 5 – 6 portii

Pofta buna!!


3. Cartofi umpluti cu branzica de vaci

Ingrediente: Cartofi 6 bucati, branza de vaci 150 gr., unt 50 gr., lapte 200 ml., un praf de sare.

Mod de prepapare: Cartofii se pun pe o tava si se baga la cuptor. Cand s-au patruns bine, se scot. Cu un cutit se taie un capacel, iar cu ajutorul unei lingurite se scoate din miezul cartofului. Miezul, se amesteca cu branzica de vaci, laptele cald si cu sarea. Se omogenizeaza bine toate ingredientele, dupa care se umplu cartofii. Acestia, se tin la cuptor pentru inca 5 minute, pana prind o crusta aurie.

Timp de preparare: 15 – 20 minute

Timp de fierbere: 20 – 30 minute

Portii:  6 portii

Pofta buna!!


4. Dovlecei umpluti cu branzica de vaci si verdeata

Ingrediente: Dovlecei 500-700 gr. (4 bucati de marime mijlocie), branza de vaci 100 gr., 1 ou, o lingura gris fiert, marar tocat, un praf de sare, smantana (iaurt) 60 gr.

Mod de preparare: Taie dovleceii in lung, pe jumatate, scoate miezul si opareste-i. Branzica de vaci o amesteci cu grisul, oul, verdeata si sarea. Umple dovleceii cu aceasta compozitie, iar pe deasupra pune jumatate din cantitatea de smantana. Pune dovleceii intr-o tava, la cuptor timp de 30-35 minute.
Dovleceii ii servesti calzi, cu restul de smantana pusa peste ei.

Timp de preparare: 15 – 20 minute

Timp de fierbere: 30 – 35 minute

Portii:  4 portii

Pofta buna!!


5. Fasolica verde cu sos alb

Ingrediente: Fasole verde 250 gr., smantana 30 gr., supa de carne (legume) 100 ml., marar, un praf de sare.

Mod de preparare: Fasolea, spalata si taiata, o fierbi in apa cu sare. Dupa ce s-a fiert bine, scurge de apa. Fa un sos din combinarea smantanii cu supa de carne sau de legume. Aseaza pe un platou fasolica verde, peste care pune sosul de smantana si mararul proaspat tocat.

Timp de preparare: 10 minute

Timp de fierbere: 15 minute

Portii:  2 portii

Pofta buna!


6. Orez cu ciuperci

Ingrediente: 100 gr. orez, 150 gr. ciuperci champignon, 1 morcov, 1 ceapa mica, 2 ardei (1 rosu si 1verde), 1 legatura de patrunjel, un praf de sare, piper.

Mod de preparare: Curata si spala bine ciupercile, feliaza-le subtire si pune-le la fiert, 3-4 minute.
Taie cubulete mici ceapa, caleste un pic ceapa in ulei si adauga imediat 1/2 cescuta de apa si lasa la fiert. Peste adauga orezul bine spalat in mai multe ape si scurs, ciupercile, morcovul taiat cubulete mici si ardeii taiati marunt.
Adauga apa treptat, deoarece orezul absoarbe multa apa.
Lasa la foc potrivit timp de aproximativ 20 – 25 minute. Daca apa scade mai adauga apa. Amesteca periodic, ca sa nu se prinda. Condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
La acesta reteta poti adauga si alte legume: dovlecei, porumb, mazare,broccoli etc.
Timp de preparare: 20 minute

Timp de fierbere: 20 – 30 minute

Portii:  3 – 4 portii

Pofta buna!


7. Orez cu rosii la cuptor

Ingrediente: Rosii 200 gr., orez 100 gr., supa de legume 300 ml. (900 ml apa, 150 gr. cartofi, 75 gr. morcovi, 75 gr. pastarnac, 30 gr. radacina patrunjel, 15 gr. telina), unt 30 gr., marar, un praf de sare.

Mod de preparare: Supa o obti fierband legumele, date pe razatoare mai intai. Cand s-au fiert, strecori supa.
Pune orezul si supa intr-o tava. Lasa sa se coaca. Cand este gata, ia o alta tava unsa cu unt si pune, alternand un strat de orez cu unul de rosii decojite si taiate. Pe deasupra pune restul de unt. Mai da la cuptor pentru aproximativ 10-12 minute. La final presara mararul proaspat tocat.

Timp de preparare: 20 minute

Timp de fierbere: 40 – 45 minute

Portii:  3 portii

Pofta buna!


8. Tocanita de legume

Ingrediente: 2 cepe de marime mijlocie, 4 cartofi mari, 50g mazare congelata, 300 g ciuperci proaspete, 3-4 rosii, 6-7 catei de usturoi, sare, piper, 150 ml ulei de masline, apa.

Mod de preparare: Legumele le speli si le tai astfel: ceapa pestisori, cartofii cubulete, rosiile cubulete cat mai mici, ciupercile le cureti si le tai fasii subtiri. Dupa ce ai taiat toate legumele, le adaugi  pe fiecare separat sa le calesti in putin ulei, iar cand le scoti (dupa ce le scurgi bine de ulei), le rastorni intr-un vas acoperit sa stea calde. Dupa ce le calesti pe toate legumele in afara de rosii, le pui pe toate in cratita, adaugi cateii de usturoi si rosiile, mazarea si mai lasi inca 10-15 minute la fiert.
Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Se serveste calda cu mamaliguta sau paine dupa preferinta.

Timp de preparare: 20 minute

Timp de fierbere: 30 – 35 minute

Portii:  4- 5 portii

Pofta buna!


9. Salata de vara cu legume

Ingrediente: Rosii 200 gr.,  castraveti 150 gr., cartofi 500 gr., ardei grasi 100 gr., ceapa verde, ulei de masline, otet,  patrunjel verde, sare.

Mod de prepare: Castravetii, ardeii grasi, rosiile, ceapa ii speli, ii tai in rondele sau cubulete si ii pui intr-un castron. Cartofii spalati ii pui la fiert in coaja, in apa cu sare. Dupa ce au fiert, curata-i de coaja, taie-i cubulete si pune-i in castron alaturi de celelalte legume. Asezoneaza dupa gust cu sare, ulei si otet. Dupa ce le amesteci bine le lasi la rece 15-20 minute. Inainte de servire adauga frunzele de patrunjel.

Timp de preparare: 10 minute

Timp de fierbere: 15 minute

Portii:  8 portii

Pofta buna!


10. Spaghete cu sos de rosii

Ingrediente: 300 gr. spaghete, 3 cepe mari, 100 ml. supa de legume strecurata, 5 rosii, 1 lingurita boia de ardei dulce, 1 foaie dafin, 2 catei usturoi, 1  lingurita oregano, ulei de masline.

Mod de preparare: Fierbe spaghetele timp de aproximativ 15 minute. Scurge-le de apa.
Curata ceapa si usturoiul, toaca-le marunt. Pune intr-o tigaie putin ulei si adauga ceapa si usturoiul. In tigaie mai adauga si supa de legume si sarea. Fierbe inabusit. Dupa ce s-au inmuiat, adauga si rosiile decojite si taiate cat mai marunt. Mai lasa sa fiarba inabusit, si dupa aceea adauga foaia de dfin boiaua si oregano.
Pune pe un platou spaghetele, iar deasupra sosul pregatit. Serveste spaghetele calde.

Timp de preparare: 15 minute

Timp de fierbere: 20 – 30 minute

Portii: 2 portii

Pofta buna!


11. Vinete umplute cu ciupercute

Ingrediente: 4 vinete, 12 ciuperci, 4 rosii, 1 ceapa, 2 catei de usturoi, patrujel, cascaval, un praf de sare, ulei de masline.

Mod de preparare: Curata si spala ciupercile. Opareste-le in apa fiarta si apoi toaca-le. Spala vinetele, taie-le pe jumatate si scoate miezul. Toaca miezul si pune-l la inabusit intr-o tigaie cu putin ulei si apa. Mai adauga in tigaie ciupercutele tocate, ceapa curata, spalata si tocata, usturoiul pisat si patrunjelul tocat marunt. Aproape de final adauga sarea si rosiile curatate de coaja si tocate bucatele mici.
Vinetele opareste-le in apa fiarta. Lasa-le sa se raceasca. Cand s-au mai racit, stoarce vinetele si adauga compozitia preparata. Pe deasupra rade cascaval. Pune vinetele in cuptor la foc mediu pentru aproximativ 15 minute. Serveste vinetele umplute calde.

Timp de preparare: 20 – 25 minute

Timp de fierbere: 15 minute

Portii: 4 portii

Pofta buna!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: